ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ
useful

“Aσπρο σαν το ασήμι και ελαφρό σαν το γυαλί…”

Έγραψε πριν από 135 χρόνια, ο Ιούλιος Βερν, στο βιβλίο του “Από τη Γη στη Σελήνη”

ΤΟ ΟΡΥΚΤΟ

Αργίλιο – άργιλος

Χημικό στοιχείο που είναι γνωστό και ως αλουμίνιο. Μέταλλο ελαφρύ που αντέχει σε διαβρώσεις και ευρίσκεται αφθόνως στη φύση σε χημικές ενώσεις.

Σύμβολο Al – Ατομικό βάρος 26.9815 – Ατομικός αριθμός 13 – ειδικό βάρος 2.698 – σημείο τήξεως 660.2° C – σημείο βρασμού 2494° C.

Το αργίλιο ελεύθερο δεν το συναντάμε στη φύση, αλλά ενωμένο με άλλα στοιχεία αφθονεί παντού και είναι το περισσότερο διαδομένο από τα μέταλλα. Έρχεται τρίτο στη σειρά των στοιχείων που συναντάμε στο στερεό φλοιό της γης, μετά από το οξυγόνο και το πυρίτιο. Οι κυριότερες ενώσεις του αργιλίου είναι το κορούνδιο, ο βωξίτης, ο κρυόλιθος, ο άστριος (μαρμαρυγίες), η άργιλος.

Έχει χρώμα αργυρόλευκο και είναι το πιο ελαφρύ από τα μέταλλα που χρησιμοποιούμε με ειδικό βάρος 2,7. Είναι περίπου τρεις φορές πιο ελαφρύ από το σίδηρο. Είναι κακός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού, παρουσιάζει όμως μια μικρή σκληρότητα.

 Ο βωξίτης αποτελεί το μοναδικό μετάλλευμα /πρώτη ύλη παραγωγής αλουμινίου και έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας. Η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και παγκοσμίως καθώς είναι μια από τις σημαντικότερες βωξιτοπαραγωγές χώρες. Η εξόρυξη του βωξίτη στη χώρα μας γίνεται κατά 65% με υπόγειες και 35% με υπαίθριες εκμεταλλεύσεις. Τα βέβαια αποθέματα βωξίτη της Ελλάδας ανέρχονται περίπου σε 130.000.000 τόννους και η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 2.400.000 τόννους.

ΙΣΤΟΡΙΑ

  • 1821: Ο P. Berthier ανακαλύπτει κοντά στο χωριό Les Baux στην Γαλλία μια σκληρή, κοκκινωπή ουσία που περιέχει 52 % αλουμίνιο και την ονομάζει Βωξίτη.
  • 1825: Ο Δανός Hans Christian Oersted παράγει μια μικρή ποσότητα αλουμινίου χρησιμοποιώντας διάλυμα ποτάσας.
  • 1827: Ο Γερμανός Friedrich Wohler ανακοινώνει την ανακάλυψή του για την παραγωγή αλουμινίου μέσω της αντίδρασης ποτάσας με άνυδρο χλωρίδιο του αλουμινίου.
  • 1845: Ο Wohler ανακάλυψε και κατέγραψε την πυκνότητα του αλουμινίου και μία από τις βασικές του ιδιότητες, την ελαφρότητα.
  • 1855: Μία ράβδος αλουμινίου εκτίθεται στην Διεθνή Έκθεση των Παρισίων μαζί με άλλα πολύτιμα μέταλλα.
  • 1886: Δύο νέοι και άγνωστοι επιστήμονες, ο Γάλλος Paul Louis Toussaint Heroult και ο Αμερικάνος Charles Martin Hall, εφευρίσκουν την μέθοδο παραγωγής αλουμινίου μέσω της ηλεκτρόλυσης διαλύματος αλουμίνας. Οι δύο επιστήμονες εργάστηκαν ξεχωριστά, χωρίς να ξέρουν ο ένας την εργασία του άλλου.
  • 1888: Οι πρώτες εταιρίες παραγωγής αλουμινίου γεννήθηκαν στην Γαλλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.
  • 1889: Ο Αυστριακός Friedrich Bayer, γιος του ιδρυτή της περίφημης εταιρίας χημικών ουσιών, εφευρίσκει την μέθοδο παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων αλουμίνας από τον βωξίτη.

Πώς εξηγείται όμως το γεγονός της τόσο όψιμης ανακάλυψης του;
Η απάντηση βρίσκεται στη μεγάλη χημική του συνάφεια με άλλα στοιχεία.
Έτσι, το αλουμίνιο υπάρχει σχεδόν παντού στη φύση, αλλά καλά “κλειδωμένο” σε χημικές ενώσεις μεγάλης χημικής ευστάθειας.
Η χρήση του ωστόσο (σε κάποιες μορφές ενώσεων του), είναι ιστορικά τεκμηριωμένη στην Αίγυπτο και τη Βαβυλώνα.

ΥΛΙΚΟ

Το αλουμίνιο είναι σήμερα ένα από τα βασικά δομικά υλικά στην οικοδομική δραστηριότητα. Οι βασικότεροι λόγοι είναι:

  • Η δυνατότητά του να είναι πρακτικά αδιάβρωτο από τους καιρικούς παράγοντες καθιστούν το αλουμίνιο το κατάλληλο υλικό για την κατασκευή πορτοπαραθύρων, υαλοπετασμάτων, κάγκελων, πέργκολας κλπ.
  • Έχουν μεγάλη αντοχή στη φωτιά αφού τα κράματα αλουμινίου έχουν σημείο τήξης μεταξύ 600 και 660 βαθμούς Κελσίου. Εάν φτάσουν στο σημείο τήξης δεν καίγονται απλά λιώνουν, χωρίς να εκπέμπουν την παραμικρή βλαβερή ουσία για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
  • Ιδιαίτερα σήμερα, που η προσπάθεια εξοικονόμησης πλουτοπαραγωγικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν τον κύριο στόχο της σύγχρονης κοινωνίας, πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί η δυνατότητα ανακύκλωσης του αλουμινίου. Το αλουμίνιο, όπου και σε όποια μορφή και αν ευρίσκεται, μετά την χρήση των προϊόντων συλλέγεται και επαναχυτεύεται για την δημιουργία μετάλλου με ιδιότητες εφάμιλλες αυτών του πρωτόχυτου.
  • Ανταποκρίνεται στο ακέραιο στις προσδοκίες των μηχανικών και αρχιτεκτόνων τόσο από πλευρά μηχανικών αντοχών όσο και από πλευράς αισθητικής.
  • Το αλουμίνιο δίνει λύσεις τόσο στις περιπτώσεις κατασκευής μοντέρνων κτιρίων όσο και στις περιπτώσεις ανακαίνισης ή συντήρησης παλαιών κτιρίων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.
  • Η απεριόριστη γκάμα χρωμάτων απλών, με ειδική αφή και απομίμηση ξύλου.
Back to top